De startprocedure voor model auto’s met een brandstof motor

Een algemene start procedure voor het starten van een brandstof motor wordt hier beschreven, maar lees altijd eerst de instructies van de leverancier van jouw model motor en/of auto.

(1) Plaats de auto op een verhoging of een blok hout zodat alle wielen los van de grond staan, en de auto toch stevig en stabiel staat.

(2) Schakel eerst de zender aan en daarna de ontvanger en de servo’s in de auto. Controleer de werking van de ontvanger en servo’s en zorg dat de trimregelaars van de afstandbediening in de neutraal stand staan.

(3) Vul de brandstoftank met geschikte brandstof

(4) Druk op de choke knop totdat de brandstof de carburateur bereikt. Of houdt één vinger op de uitlaat opening terwijl je enkele malen rustig aan de trekstartkabel trekt. Hierdoor zal de druk in de uitlaat via de drukslang brandstof naar de carburateur pompen.

(5) Sluit een goed opgeladen, volle gloeiplugsteker of gloeiplugclip met volle accu aan.

(6) Trek enkele malen kort en krachtig aan het trekstartkoord, of druk enkele seconden op de startknop van een electrisch startsysteem.
(6a) Mocht de motor niet starten, verstel dan de servotrim van de gashandle enkele kliks zodat de gasschuif enkele millimeters opent, en herhaal de start procedure vanaf punt 5.

(7) Als de motor gestart is, geef dan enkele korte stootjes gas door middel van de gashandle op de afstandbediening om de motor op te warmen. Ga hierbij van stationair tot half gas, en doe dit twee of drie maal.
(8) Als het stationair toerental is gestabiliseerd, verwijder dan de gloeiplugsteker en stel eventueel de servotrim op de afstandbediening weer terug in de neutraal stand.

Het stoppen / uitschakelen van een brandstof motor.

Een brandstof motor kan op verschillende manieren worden uitgeschakeld; één manier is om het luchtfilter te verwijderen en één vinger op het gat van de carburateur te drukken. De motor krijgt dan geen lucht meer en smoort direct.

Een andere manier is door het dichtdrukken van de uitlaat. Houd er wel rekening mee dat een uitlaat extreem heet kan worden, waardoor je jezelf lelijk kan verbranden.

Een andere beproefde en in wedstrijden veel gebruikte methode is het tegenhouden van het vliegwiel. Met  een stukje hout wordt het vliegwiel tegengehouden door het stukje hout tegen het vliegwiel te drukken. Hierdoor zal de motor zo sterk worden afgeremd, dat deze bijna direct uitslaat.

Reacties zijn gesloten.